Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja kuntoon

Maassamme on noin 17.000 lasta ja nuorta sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Sijoitettujen määrä on lisääntynyt vuosittain 2 – 5 %. Noin 20 – 25 % nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Masennusoireilua esiintyy yli 20 %:lla nuorista. Asian tekee vakavaksi se, että lapsuudessa alkavat mielenterveysongelmat jatkuvat aikuisiässä. Lastensuojelun avohuollon asiakkaina vuonna 2023 oli 38.531 lasta ja nuorta. Olemme väkilukuun suhteutettuina yksi Euroopan kärkimaita sijoitettujen lasten avohuollon määrissä mitattuina. THL:n tilastoraportin mukaan vuonna 2023 tehtiin yhteensä 214.638 lastensuojeluilmoitusta. Määrä kasvoi 15 prosenttia (+28.385) vuodesta 2022. Ilmoitusten määrä on kasvanut jo useita vuosia, kymmenen vuoden aikana lukumäärä on kaksinkertaistunut.

Myös yhä useampi kunta arvioi sosiaali- tai terveyspalveluiden saamisen vaikeutuneen.

Nuorten mielenterveysoireiluun ja itsetuhoisuusuuteen vaikuttavat mm. sosiaalisen median luomat menestyspaineet sekä nettikiusaaminen. Edelleen yksi tärkeä syy lasten ja nuorten mielenterveysongelmien kasvuun on erojen mukanaan tuoma epävarmuus lapsille ja vanhempien epävarmuus eron käsittelystä. Jääkö vanhemmilla enää voimavaroja lapsille, kun kaikki aika, resurssit ja varat menevät usein tarpeettomaan taisteluun lasten huollosta, tapaamisista ja elatuksesta? Perheoikeudelliset riidat aiheuttavat usein lapsille tarvetta mielenterveyspalveluiden käyttöön.

Asiantuntijoiden mukaan lasten ja nuorten itsemurhariskiä vastaan suojaavat mm. myönteiset perhesiteet sekä tukea antava arkiympäristö kouluissa ja työpaikoilla. Myös mielenterveysavopalveluiden saatavuus ja monimuotoisuus sekä yksinäisyyden torjunta ehkäisevät itsemurhia.

Elatusvelvollisten Liitto korostaa, että lapsissa ja nuorisossa on maamme tulevaisuus ja heidän terveydestään riippuu jatkossa meidän kaikkien hyvinvointi. Siksi on ensiarvoisen tärkeää turvata riittävät resurssit sekä nopea tutkimuksiin ja hoitoon pääsy avun tarpeessa oleville lapsille ja nuorille. Eron yhteydessä tulee turvata lapsen oikeus molempiin vanhempiin. Lähtökohtana tulee olla tasaveroinen vanhemmuus myös lapsen luonapidon suhteen.

Ennaltaehkäisy on halvempaa kuin jälkihoito.

Helsingissä 14. päivänä marraskuuta 2024

Elatusvelvollisten Liitto ry

Elatusvelvollisten Liitto ry on puoluepoliittisesti riippumaton lastensuojelu- ja edunvalvontajärjestö. Liiton tarkoituksena on mm. pyrkiä turvaamaan lapsen oikeudet huoltajaa ja tapaamisoikeutta määrättäessä. Lisäksi liiton tarkoituksena on vaikuttaa siihen, ettei elatusvelvollisen ja yhteishuoltajan toimeentuloa vaaranneta eikä tapaamisoikeutta häiritä.